Παρασκευή 7 Απριλίου 2017

Δρ. Κωνσταντίνος Φίλης: Η Ολυμπιακή Εκεχειρία στη σύγχρονη εποχή

Ο διεθνολόγος και Διευθυντής του Κέντρου Διεθνούς Ολυμπιακής Εκεχειρίας κ. Κωνσταντίνος Φίλης μιλώντας για την Ολυμπιακή Εκεχειρία στη σύγχρονη εποχή, αναφέρθηκε στην Εκεχειρία ως ολυμπιακή αξία και στη θέση που έχει στη σημερινή ταραχώδη εποχή.
Επεσήμανε ότι με βάση τη σημερινή πραγματικότητα η εφαρμογή της Εκεχειρίας πριν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες (χειμερινούς και θερινούς) μοιάζει ουτοπική, καθώς μοιάζει να απευθύνεται σε έναν ιδανικό κόσμο. Ωστόσο, όπως επισήμανε, δεν είναι άπιαστο όνειρο αν απευθυνθούμε στη νέα γενιά, όπως κάνει το Διεθνές Κέντρο Ολυμπιακής Εκεχειρίας, ώστε να δημιουργηθεί η κουλτούρα της Εκεχειρίας στους νέους και στις νέες.
Ο κ. Φίλης τόνισε ότι «στο Διεθνές Κέντρο Ολυμπιακής Εκεχειρίας η προσπάθεια είναι να καλλιεργήσουμε σταδιακά, ιδίως στην νέα γενιά μια κουλτούρα Εκεχειρίας. Αυτό είναι απαραίτητο στις συνθήκες που βιώνουμε σήμερα, με τις μετακινήσεις πληθυσμών να αποτελούν τη νέα κανονικότητα. Έτσι, καλούμαστε να συνυπάρξουμε με άλλους ανθρώπους, με άλλες κουλτούρες, θρησκείες και πολιτισμούς, περισσότερο από ότι σήμερα. Αυτό δεν μπορεί να γίνει αν καταρχήν δεν μάθουμε να σεβόμαστε το διαφορετικό και τη διαφορετικότητα του άλλου, να δίνουμε χρόνο και χώρο στον διάλογο, να συμβιβαζόμαστε όπου χρειάζεται για να γεφυρώσουμε τις διάφορες μας. Αυτή ακριβώς είναι η έννοια της Εκεχειρίας», συμπλήρωσε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου