Παρασκευή 7 Απριλίου 2017

Αναγκαία σήμερα όσο ποτέ η Εκεχειρία - Εκδήλωση για τον Αθλητισμό την Εκεχειρία και την Ειρήνη στο Πολεμικό Μουσείο


Με τη δέσμευση να συνεχίσουν τον αγώνα για την προώθηση της ολυμπιακής αξίας της Εκεχειρίας πραγματοποιήθηκε στο αμφιθέατρο του Πολεμικού Μουσείου εκδήλωση με θέμα «Αθλητισμός, Εκεχειρία και Ειρήνη», προκειμένου να τιμηθεί η Παγκόσμια Ημέρα Αθλητισμού για την Ανάπτυξη και την Ειρήνη της 6ης Απριλίου.
Η εκδήλωση διοργανώθηκε από τη «Συμπολιτεία Ολυμπίας» σε συνεργασία με το ΑΣΑΕΔ, τους Δήμους Ήλιδας και Αρχαίας Ολυμπίας, το Διεθνές Κέντρο Ολυμπιακής Εκεχειρίας και την Περιφέρεια Αττικής.
Τελούσε υπό την αιγίδα των Υπουργείων Εθνικής Άμυνας και Τουρισμού, του ΕΟΤ, της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής, της ΕΘΝΟΑ, του CISM, της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής για την UNESCO, του Ιδρύματος Γρηγόρης Λαμπράκης, με συνεργαζόμενους φορείς υποστήριξης το Δήμο Σπάρτης, την Περιφέρεια Πελοποννήσου, την Πανελλήνια Ένωση Πτυχιούχων Φυσικής Αγωγής, τον Πανελλήνιο
Σύνδεσμο Γυμναστηρίων και τον
Σύλλογο Ιδιοκτητών Γυμναστηρίων Αττικής.

Ανοίγοντας την εκδήλωση η πρόεδρος της Συμπολιτείας Ολυμπίας κα Σοφία Χίντζιου Κοντογιάννη καλωσόρισε τους συμμετέχοντες στην εκδήλωση και αναφέρθηκε στην προσπάθεια που κάνει η «Συμπολιτεία Ολυμπίας» για αναβίωση του μονοπατιού που συνέδεε την διοργανώτρια πόλη των Ολυμπιακών Αγώνων, Αρχαία Ήλιδα, με τον τόπο τέλεσης των Αγώνων, την Αρχαία Ολυμπία. Το μονοπάτι έχει κατοχυρωθεί με την ονομασία «Οικοτουριστική διαδρομή Ήλιδας – Ολυμπίας: Το Μονοπάτι της Εκεχειρίας» και έχει ενταχθεί στο πρόγραμμα Leader.
Η πρόεδρος της «Συμπολιτείας Ολυμπίας» αναφέρθηκε στις προσπάθειες που έχουν γίνει για υλοποίηση του έργου και τη σύνδεσή του με τον αθλητισμό και τις αξίες που πρέσβευαν οι αρχαίοι Ολυμπιακοί Αγώνες, με στόχο να είναι επισκέψιμο και βατό από αθλητές και πολίτες ώστε να συμβάλει στην ανάπτυξη της περιοχής. Και τόνισε:
«Ξέρουμε ότι πρόκειται για μια δύσκολη προσπάθεια. Όπως, όμως κι αν μας βλέπετε,  πάνω από όλα θέλουμε να μας βλέπετε ως Έλληνες που αρνούμαστε να υποταχθούμε στη μιζέρια της σημερινής εποχής. Γιατί πιστεύουμε, όπως κι εσείς που είστε εδώ, ότι η πατρίδα μας πρέπει να ξαναβρεί την αίγλη που της αξίζει. Στον στόχο αυτό όμως πρέπει να συμβάλλουμε όλοι».

Χαιρετισμούς απηύθυναν ο δήμαρχος της Ήλιδας κ. Χρήστος Χριστοδουλόπουλος ο οποίος τόνισε: «Η σημερινή ημερίδα θα αποκτήσει αξία μόνον και εφόσον μπορέσει να οδηγήσει σε μία σειρά από διαπιστώσεις που θα ζητήσουμε να μετατραπούν σε αποφάσεις και πράξεις. Θα πρέπει να αναλάβουμε πρωτοβουλίες –ο καθένας από το δικό του μετερίζι και με τη δική του δυναμική– ώστε να συμβάλλει ο θεσμός της Εκεχειρίας και πάλι στους Ολυμπιακούς Αγώνες, όχι ως αναγκαία κακό αλλά ως υποχρεωτικό δεδομένο που ακολουθείται συνειδητά.
Είναι ο μόνος δρόμος που θα πρέπει να ακολουθήσουμε και είναι βέβαιος πως όλοι μαζί μπορούμε να τα καταφέρουμε».

Ο κ. Πανάγος Παντελάκος Δημοτικός Σύμβουλος Ολυμπίας ως εκπρόσωπος του δημάρχου Αρχ. Ολυμπίας, αναφέρθηκε στην αξία της Ολυμπιακής Εκεχειρίας και στην ανάγκη να επικρατήσει και στον σύγχρονο κόσμο. Υπενθύμισε δε ότι και πέρσι οι δήμαρχοι Σπάρτης, Ήλιδας και Ολυμπίας, πριν την αφή της Ολυμπιακής Φλόγας υπέγραψαν σύμφωνο Εκεχειρίας, μαζί με τον πρόεδρο της ΔΟΕ κ. Μπαχ.

Στην εκδήλωση διαβάστηκε μήνυμα του Δημάρχου Σπάρτης κ. Ευάγ. Βαλιώτη. Υπενθυμίζεται ότι οι βασιλείς της Σπάρτης, της Ήλιδας και της Πίσσας (πόλη δίπλα από την Αρχαία Ολυμπία) ήταν αυτοί που υπέγραψαν την Εκεχειρία, στην Αρχαία Ελλάδα.
Ο κ. Βαλιώτης μεταξύ άλλων τόνισε: «Ας εκμεταλλευτούμε την ιδέα της Ολυμπιακής Εκεχειρίας που προέρχεται από την βαθιά πεποίθηση ότι ο αθλητισμός και τα Ολυμπιακά ιδεώδη μπορούν να συνεισφέρουν στην δημιουργία ενός ειρηνικού και καλύτερου κόσμου. Ας συνδυάσουμε τη δύναμη και την αξιοπιστία του αθλητικού κινήματος σε όλον τον κόσμο, και ας συνεργασθούμε για την ειρήνη υπό την αιγίδα του ολυμπιακού κινήματος.
Ας στείλουμε ένα ηχηρό μήνυμα σε όλο τον κόσμο για το ρόλο του αθλητισμού ως ενός αποτελεσματικού μέσου για την επίτευξη της ειρήνης και της ανθρώπινης ανάπτυξης.

Ο ταξίαρχος κ. Παναγιώτης Γεωργόπουλος, Α΄ αντιπρόεδρος του Πολεμικού Μουσείου, ως εκπρόσωπος του Υπουργού Εθνικής Άμυνας αφού έκανε εκτενή αναφορά στη συνάφεια Αθλητισμού - Εκεχειρίας - Ειρήνης τόνισε ότι το Πολεμικό Μουσείο, αποστολή του οποίου είναι, η συγκέντρωση, διαφύλαξη και έκθεση πολεμικών κειμηλίων, η μελέτη, τεκμηρίωση και προβολή των Αγώνων του Ελληνικού Έθνους από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα, με σκοπό την τόνωση της εθνικής μνήμης και την προβολή της ιστορικής συνέχειας και ενότητας του Ελληνισμού, θα είναι αρωγός και συμπαραστάτης σ΄ αυτήν την προσπάθεια που καταβάλλουν η Συμπολιτεία Ολυμπίας οι Δήμοι Ήλιδας και Ολυμπίας και το ΑΣΑΕΔ, για τη διατήρηση της ιστορικής μνήμης και την ανάδειξη της ιστορικής διαδρομής «Μονοπάτι της Εκεχειρίας» σε παγκόσμιο γεγονός.
Στον κ. Γεωργόπουλο παρεδόθησαν αναμνηστικό μετάλλιο του πρώτου Δρόμου της Ολυμπιακής Εκεχειρίας και ο πάπυρος με τους δρομείς για να φυλαχθούν στα ενθύμια του Πολεμικού Μουσείου.

Η αντιπρόεδρος του Διεθνούς Ιδρύματος Ολυμπιακής Εκεχειρίας και μέλος της ΕΟΕ κα Φάνη Πάλλη Πετραλιά χαιρετίζοντας την εκδήλωση τόνισε τη σημασία που έχει «Το Μονοπάτι της Εκεχειρίας» και υπογράμμισε τη στήριξη της ΕΟΕ και του Διεθνούς Κέντρου Ολυμπιακής Εκεχειρίας στην προσπάθεια που γίνεται. Και τόνισε: Η Εκεχειρία, είτε ως Ολυμπιακή είτε ως διευρυμένη ως σύγχρονη πολιτική πρωτοβουλία είναι σήμερα όχι απλά μια δυνατότητα, αλλά καθήκον θα έλεγα κάθε ελεύθερης χώρας και κάθε συνετού ανθρώπου όπου κι αν βρίσκεται. Και φυσικά πολύ περισσότερο είναι καθήκον ημών των Ελλήνων που την εφηύραμε και ιδιαίτερα των Ηλείων που κατόρθωσαν εν ονόματι των Ολυμπιακών Αγώνων να την αναδείξουν, να την καθιερώσουν και να την επιβάλλουν για μια χιλιετία σχεδόν σ’ ολόκληρη την ελεύθερη ανθρωπότητα».

Η κα Σοφία Βούλτεψη χαιρέτησε την εκδήλωση εκ μέρους της Νέας Δημοκρατίας υπογραμμίζοντας ότι η ανάγκη για εκεχειρία και ειρήνη καθίσταται όλο και πιο επιτακτική στην εποχή μας, όπως αποδεικνύεται από τα τελευταία γεγονότα στη Συρία κυρίως μετά την επίθεση με χημικά.

Η κα Φωτεινή Βρύνα εκ μέρους της Περιφέρειας Αττικής αφού αναφέρθηκε ως Ηλεία στο Δρόμο της Εκεχειρίας και στο Μονοπάτι της Εκεχειρίας κάλεσε όλους τους παρευρισκόμενους να επισκεφτούν το νομό Ηλείας γιατί στο σύνολό του αποτελεί ένα «Μουσείο», καθώς είναι ένα από τα σημαντικότερα κομμάτια του Πολιτισμού μας. 
Ο πρόεδρος του Ιδρύματος Γρηγόρης Λαμπράκης και γιος του μαραθωνοδρόμου της Ειρήνης κ. Γρηγόρης Λαμπράκης,  σε χαιρετισμό του αναφέρθηκε στον αγώνα του πατέρα του για εμπέδωση της Εκεχειρίας και της Ειρήνης και ευχήθηκε να βρει ανταπόκριση η προσπάθεια της Συμπολιτείας Ολυμπίας. Έκλεισε δε την παρέμβασή του με την ιστορική φράση που είχε πει ο πατέρας του λίγο πριν δολοφονηθεί, «Μακάριοι οι Ειρηνοποιοί»
Ο ιστορικός, δημοσιογράφος και συγγραφέας κ. Τίτος Αθανασιάδης μίλησε με θέμα: Η Εκεχειρία ως σύμβολο Ειρήνης και αναφέρθηκε στην εποχή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων (8ος αι. π.Χ) και συνέδεσε τη δημιουργία του θεσμού με το εθνικό γίγνεσθαι των Ελλήνων. Τόνισε τη μεγάλη πολιτιστική σημασία τους και τη συμβολή τους στην εμπέδωση της εθνικής συνείδησης των Ελλήνων.
Ο κ. Αθανασιάδης συνέχισε με εκτενή αναφορά στην αρχαϊκή εποχή, όταν οι Ολυμπιακοί Αγώνες εδραιώθηκαν στην Ολυμπία και χαρακτήρισε την εποχή αυτή ως μεταβατική προς την κλασική εποχή και κυρίως τον 5ο αι. π.Χ. όταν οι Ολυμπιακοί Αγώνες προσέλαβαν μεγάλες διαστάσεις και συνέβαλαν στην ενότητα των Ελλήνων, γεγονός που επιδιώχθηκε από ρήτορες και πολιτικούς της εποχής όπως ο Γοργίας, ο Ισοκράτης και ο Θεμιστοκλής οι οποίοι μετείχαν σε ρητορικούς αγώνες που διεξήγοντο στο πλαίσιο των Ολυμπιακών Αγώνων. Η Ολυμπία, είπε ο κ. Αθανασιάδης, είναι ο τόπος όπου οι Έλληνες απέκτησαν ενιαία εθνική συνείδηση και  έκανε ιδιαίτερη αναφορά στον Αλέξανδρο Α΄, βασιλιά της Μακεδονίας ο οποίος το 496 π. Χ. κατήλθε στην Ολυμπία για να συμμετάσχει στους Ολυμπιακούς Αγώνες αποδεικνύοντας στην Ελλανόδικο Επιτροπή ότι είναι Έλληνας, για να του επιτραπεί να μετάσχει στους Αγώνες, και αυτή, όπως σημείωσε, ίσως είναι η μεγαλύτερη απόδειξη της ελληνικότητας των Μακεδόνων και της Μακεδονίας. Θύμισε δε ότι ο Φίλιππος ο Β΄, πατέρας του Μεγάλου Αλεξάνδρου, είχε στεφθεί τρεις φορές Ολυμπιονίκης.
Αναφερόμενος στην ανάπλαση του μονοπατιού τόνισε ότι θα αποτελέσει ένα πρόσθετο στοιχείο για την ενίσχυση της προσπάθειας να επανέλθουν κάποια στιγμή οι Ολυμπιακοί Αγώνες στην κοιτίδα τους, όπως είχε οραματισθεί ο Κωνσταντίνος Καραμανλής και όπως πρόσφατα είχε επισημάνει την ανάγκη αυτή η Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία έχει ιδία γνώση της παρέκκλισης που συμβαίνει στην εποχή μας από το αρχαίο ολυμπιακό ιδεώδες, διότι προφανώς γνωρίζει το παρασκήνιο καλύτερα από τον καθέναν.

Ο διεθνολόγος και Διευθυντής του Κέντρου Διεθνούς Ολυμπιακής Εκεχειρίας κ. Κωνσταντίνος Φίλης μιλώντας για την Ολυμπιακή Εκεχειρία στη σύγχρονη εποχή, αναφέρθηκε στην Εκεχειρία ως ολυμπιακή αξία και στη θέση που έχει στη σημερινή ταραχώδη εποχή.
Επεσήμανε ότι με βάση τη σημερινή πραγματικότητα η εφαρμογή της Εκεχειρίας πριν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες (χειμερινούς και θερινούς) μοιάζει ουτοπική, καθώς μοιάζει να απευθύνεται σε έναν ιδανικό κόσμο. Ωστόσο, όπως επισήμανε, δεν είναι άπιαστο όνειρο αν απευθυνθούμε στη νέα γενιά, όπως κάνει το Διεθνές Κέντρο Ολυμπιακής Εκεχειρίας, ώστε να δημιουργηθεί η κουλτούρα της Εκεχειρίας στους νέους και στις νέες.
Ο κ. Φίλης τόνισε ότι «στο Διεθνές Κέντρο Ολυμπιακής Εκεχειρίας η προσπάθεια είναι να καλλιεργήσουμε σταδιακά, ιδίως στην νέα γενιά μια κουλτούρα Εκεχειρίας. Αυτό είναι απαραίτητο στις συνθήκες που βιώνουμε σήμερα, με τις μετακινήσεις πληθυσμών να αποτελούν τη νέα κανονικότητα. Έτσι, καλούμαστε να συνυπάρξουμε με άλλους ανθρώπους, με άλλες κουλτούρες, θρησκείες και πολιτισμούς, περισσότερο από ότι σήμερα. Αυτό δεν μπορεί να γίνει αν καταρχήν δεν μάθουμε να σεβόμαστε το διαφορετικό και τη διαφορετικότητα του άλλου, να δίνουμε χρόνο και χώρο στον διάλογο, να συμβιβαζόμαστε όπου χρειάζεται για να γεφυρώσουμε τις διάφορες μας. Αυτή ακριβώς είναι η έννοια της Εκεχειρίας», συμπλήρωσε.

Ο Γενικός Γραμματέας Δ.Σ. H.A.T.T.A. κ. Νικόλας Κελαϊδίτης τόνισε ότι τα χωριά του Μονοπατιού της Εκεχειρίας είναι ένας προνομιακός χώρος για την ανάπτυξη του οικοτουρισμού, ο οποίος γνωρίζει δυναμική ανάπτυξη σε παγκόσμιο επίπεδο.
Τόνισε ότι η ανάπτυξη αυτού του τουριστικού προϊόντος, που απαιτεί κυρίως μικρής κλίμακας εγκαταστάσεις,  θα ανήκει κατά κύριο λόγο στους ανθρώπους της περιοχής. Θα επιφέρει πρόσθετες ευκαιρίες απασχόλησης και εισοδήματος ενώ ταυτόχρονα θα συμβάλει και στην προστασία και ανάδειξη των τοπικών φυσικών και πολιτισμικών πόρων. Ανέφερε τα πλεονεκτήματα που θα προκύψουν για τους κατοίκους, αλλά και στην οργάνωση και την ποιότητα του δημόσιου χώρου (καθαριότητα, καλαισθησία κλπ).
Κλείνοντας ο κ. Κελαϊδίτης έκανε αναφορά στις συνθήκες που περιγράφει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τουρισμού για τον οικοτουρισμό και την τήρηση των κανόνων και πρακτικών του γενικού τουρισμού θα πρέπει να είναι αυστηρότεροι στην περίπτωση του οικοτουρισμού.

Την εκδήλωση χαιρέτησαν επίσης ο Ολυμπιονίκης Στέλιος Μυγιάκης, ο Γιάννης Κούρος και ο Βαλκανιονίκης του Δεκάθλου Παναγιώτης Μάντης.
υπερμαραθωνοδρόμος

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης προβλήθηκαν video από τις εκδηλώσεις για τον «Δρόμο Ολυμπιακής Εκεχειρίας» στην «Οικοτουριστική διαδρομή Ήλιδας - Ολυμπίας: Το Μονοπάτι της Εκεχειρίας» και απολογιστικό του CISM στο
οποίο γίνεται εκτενής αναφορά στον περυσινό Δρόμο Ολυμπιακής Εκεχειρίας.

Ο συντονισμός και η παρουσίαση της εκδήλωσης έγινε από τη δημοσιογράφο κα Χρύσα Ρουμελιώτη.


Στο φουαγιέ του Μουσείου εγκαινιάστηκε εικαστική έκθεση με θέμα: «Στα Βήματα του Ολυμπισμού» υπό την επιμέλεια της Ιστορικού Τέχνης κας Αννίτας Πατσουράκη.
Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι την Κυριακή 9 Απριλίου.
Καλλιτέχνες που  συμμετέχουν είναι: ΑΓΓΕΛΟΣ: ζωγραφική, ΑΓΓΕΛΙΔΗΣ ΠΑΣΧΑΛΗΣ: ζωγραφική, ΑΠΕΡΓΗΣ ΑΝΤΩΝΗΣ: ζωγραφική, ΒΑΛΥΡΑΚΗ ΜΙΝΑ: ζωγραφική, ΓΕΩΡΓΑΣ ΣΠΥΡΟΣ: ζωγραφική, ΓΚΕΛΜΠΕΣΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ: ζωγραφική, ΓΟΥΡΖΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ: χαρακτική, ΔΙΒΑΡΗ ΕΥΑ: ζωγραφική, ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΣ ΚΩΣΤΑΣ : ζωγραφική, ΖΟΥΜΠΟΥΛΑΚΗΣ ΠΕΤΡΟΣ: ζωγραφική, ΚΑΝΕΛΛΟΥ ΕΒΙΤΑ : ζωγραφική, ΚΑΡΚΑΒΙΤΣΑΣ ΓΙΑΝΝΗΣ: ζωγραφική, ΚΟΡΟΒΕΣΗ ΑΓΓΕΛΙΚΑ: γλυπτική, ΚΟΥΡΚΟΥΛΟΥ ΜΑΓΔΑ: ζωγραφική, ΚΤΙΣΤΟΠΟΥΛΟΥ ΜΑΡΙΑ: ζωγραφική, ΛΑΒΔΑΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ: ζωγραφική, ΛΑΖΑΡΙΔΗΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ: ζωγραφική, ΠΑΓΚΡΑΤΙΔΗΣ ΠΑΓΚΡΑΤΗΣ: φωτογραφία, ΠΑΝΑΓΙΩΤΙΔΗΣ ΑΓΓΕΛΟΣ: γλυπτική, ΠΑΤΣΕΛΗΣ ΑΛΤΙΝ: γλυπτική, ΠΑΤΣΟΓΛΟΥ ΑΡΙΣΤΕΙΔΗΣ γλυπτική, ΠΑΤΣΟΓΛΟΥ-ΡΑΦΤΟΠΟΥΛΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ: ψηφιδωτό, ΣΑΜΟΛΗ ΜΑΙΡΗ: γλυπτική, ΣΠΥΡΙΟΥΝΗΣ ΚΩΣΤΑΣ: ζωγραφική, ΣΤΑΘΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ: ζωγραφική, ΤΖΑΝΟΥΛΙΝΟΣ ΠΡΑΞΙΤΕΛΗΣ: γλυπτική, ΦΟΡΤΣΑΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ: γλυπτική, ΧΟΥΛΙΑΡΑΣ ΓΙΩΡΓΟΣ: γλυπτική, ΧΡΙΣΤΟΓΙΑΝΝΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ: γλυπτική

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν εκπρόσωποι των Αρχηγών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, διακεκριμένοι αθλητές των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας και  πλήθος κόσμου.

Η εκδήλωση της 6ης Απριλίου στο Πολεμικό Μουσείο είναι η πρώτη μιας σειράς εκδηλώσεων που διοργανώνει η Συμπολιτεία Ολυμπίας στο όνομα της Εκεχειρίας και της Ειρήνης που στις μέρες μας εξακολουθεί, δυστυχώς να είναι το ζητούμενο και όχι αδιαπραγμάτευτο κεκτημένο.
Οι εκδηλώσεις της Συμπολιτείας Ολυμπίας συνεχίζονται:
Στις 5 Μαΐου διεξαγωγή Δρόμου από την Πνύκα στο Παναθηναϊκό Στάδιο, ο οποίος θα είναι αφιερωμένος στην Εκεχειρία και στην Ειρήνη. Στόχος είναι να συνδεθεί το αρχαίο με το σύγχρονο. Η επιλογή του συμβόλου του ελευθέρου πνεύματος και λόγου, της Πνύκας, και του Παναθηναϊκού Σταδίου, του συμβόλου των σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων είναι ευνόητη. Πρόθεσή των διοργανωτών είναι ο δρόμος –του οποίου θα ηγείται ο πρόεδρος του Ιδρύματος «Γρηγόρης Λαμπράκης»- να αφιερωθεί στην ανάγκη Εκεχειρίας και Ειρήνης στον κόσμο και ιδιαίτερα αυτή την εποχή στη Συρία.
Στις 13 Μαΐου θα γίνει στον αύλειο χώρο του νέου Μουσείου της Αρχαίας Ήλιδας εκδήλωση αφιερωμένη στην Εκεχειρία.
Τέλος την Κυριακή 14 Μαΐου 2017 θα διεξαχθεί στην Ηλεία ο «Δρόμος της Εκεχειρίας» 2017. Οι δρομείς θα τρέξουν από την Αρχαία Ήλιδα στην Αρχαία Ολυμπία (49,8 χλμ).

Η εκδήλωση τελεί Υπό την Αιγίδα της Α.Ε. του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας Κυρίου Προκοπίου Παυλοπούλου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου