Παρασκευή 20 Απριλίου 2018

Η Ηλεία στο επίκεντρο του Ολυμπιακού Αθλητισμού

Με εξαιρετική επιτυχία πραγματοποιήθηκε στην Αμαλιάδα το πρόγραμμα «Αθλητισμός για την Ειρήνη  – Πρόγραμμα 5 Κύκλων»  από τους μαθητές της Ε’ και ΣΤ’ τάξης των δημοτικών σχολείων της Αμαλιάδας.
Το πρόγραμμα πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του 3ου «Δρόμου της Εκεχειρίας» και υλοποιήθηκε από το Διεθνές Κέντρο Ολυμπιακής Εκεχειρίας, τον Δήμο Ήλιδας, την Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση Νομού Ηλείας και την υποστήριξη της Συμπολιτείας Ολυμπίας.

Το Διεθνές Κέντρο Ολυμπιακής Εκεχειρίας ως ένας διεθνής μη κυβερνητικός οργανισμός και μέλος του ολυμπιακού κινήματος έχει στόχο την προώθηση των ολυμπιακών ιδεωδών, την εφαρμογή της Ολυμπιακής Εκεχειρίας και την εδραίωση σε παγκόσμιο επίπεδο της ειρήνης, της κατανόησης και της συναδέλφωσης των λαών. Στο πρόγραμμα έλαβαν μέρος το 2ο, 3ο, 5ο και 6ο Δημοτικό Σχολείο Αμαλιάδας.
Τους συμμετέχοντες καλωσόρισε ο Διευθυντής της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Νομού Ηλείας κ. Παναγιώτης Ζεύλας.
Το λόγο έλαβε στη συνέχεια η υποδιευθύντρια του Διεθνούς Κέντρου Ολυμπιακής Εκεχειρίας κα Ντόρα Πάλλη η οποία αφού παρουσίασε τους 5 Ολυμπιονίκες μας, ανέλυσε τους σκοπούς του προγράμματος, τονίζοντας ότι το εκπαιδευτικό πρόγραμμα 5 κύκλων (βάσει των 5 Ολυμπιακών κύκλων) περιλαμβάνει τη συμμετοχή μαθητών σε 5 διαφορετικούς σταθμούς, σε καθέναν από τους οποίους οι μαθητές καλούνται να εκφραστούν δημιουργικά μέσα από δραστηριότητες και να μάθουν τις τεχνικές Ολυμπιακών αθλημάτων.
Ο Δρ. Κωνσταντίνος Φίλης ανέφερε ότι απώτερος στόχος είναι η κουλτούρα και τα ιδανικά της Εκεχειρίας, του Ολυμπισμού και της Ειρήνης να μην αναβιώνουν μόνο κατά τη διάρκεια διεξαγωγής των Ολυμπιακών Αγώνων αλλά να τα καταστήσουμε κομμάτι της καθημερινότητάς μας, των νέων αλλά και των παιδιών.
Η πρόεδρος της Συμπολιτείας Ολυμπίας κα Σοφία Χίντζιου Κοντογιάννη συνέδεσε το αρχαίο με το σύγχρονο και ανέφερε το τι συνέβαινε στην αρχαιότητα όταν όλοι οι συμμετέχοντες στους αγώνες έκαναν τον δικό τους Δρόμο Εκεχειρίας.
Συμμετείχαν οι Ολυμπιονίκες: Βούλα Κοζομπόλη, αργυρή ολυμπιονίκης πόλο Αθήνα 2004, πρόεδρος Συλλόγου Ελλήνων Ολυμπιονικών, Δημήτρης Καφφάτος, Ολυμπιονίκης handball, Βιργινία Κραβαριώτη χάλκινη ολυμπιονίκης ιστιοπλοΐας, Εύη Μωραϊτίδου, αργυρή ολυμπιονίκης πόλο, Δημήτρης Μιτελούδης, ολυμπιονίκης του πόλο.
Τελειώνοντας το πρόγραμμα ο Δήμαρχος Ήλιδας κ. Χρήστος Χριστοδουλόπουλος ξενάγησε τους Ολυμπιονίκες στις αθλητικές εγκαταστάσεις και η πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Ολυμπιονικών κα.  Κοζομπόλη υποσχέθηκε ότι θα υποβάλει πρόταση το κολυμβητήριο της Αμαλιάδας να γίνει κέντρο Ολυμπιακής προετοιμασίας.
Οι Έλληνες Ολυμπιονίκες παρουσίασαν το Πρόγραμμα «Αθλητισμός για την Ειρήνη»  και μέσα από διαδραστικά παιχνίδια, επιχείρησαν να κάνουν την  έννοια της Ολυμπιακής Εκεχειρίας πιο κατανοητή από τους μικρούς μαθητές.  Σκοπός είναι μέσα από το παιχνίδι, την τέχνη και τον αθλητισμό, οι μικροί μαθητές να μπορέσουν να κατανοήσουν έννοιες όπως είναι το fair play,  η φιλία, η συνεργασία, ο σεβασμός της διαφορετικότητας. Στα παιδιά που συμμετείχαν δώθηκε αναμνηστικό δίπλωμα Ολυμπιακής Εκεχειρίας καθώς και το παραμύθι της Συμπολιτείας της Ολυμπίας «Ο Λίνος, ο Κόροιβος και το μπαστούνι στο Μονοπάτι της Εκεχειρίας».
Υπενθυμιζεται ότι το Σάββατο 21 Απριλίου 2018 στις 6 μ.μ. στο πλαίσιο ανάδειξης της Εκεχειρίας ως προαπαιτούμενο για τους Ολυμπιακούς Αγώνες της αρχαιότητας  αλλά και διαφύλαξης των ολυμπιακών αξιών, θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση αφιερωμένη στην Εκεχειρία, στο θέατρο της Αρχαίας Ήλιδας, με δρώμενα από τα σχολεία των Κρεστένων και θα ακολουθήσει συναυλία από τους Passepartout.
Η κορυφαία εκδήλωση της Οργάνωσης «ο Δρόμος της Εκεχειρίας 2018», θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή,  22 Απριλίου 2018. Οι δρομείς θα ξεκινήσουν στις 5.45 το πρωί από την Αρχαία Ήλιδα και αφού διαβούν 13 χωριά της ημιορεινής Ηλείας (Δάφνη, Κεραμιδιά, Δαφνιώτισσα, Περιστέρι, Χειμαδιό, Σόπι, Καράτουλα, Μαγούλα, Λατζόι, Ηράκλεια, Πουρνάρι, Πελόπιο, Πλάτανος) θα καταλήξουν στη διοργανώτρια πόλη των Ολυμπιακών Αγώνων την Αρχαία Ολυμπία, όπου θα γίνουν οι βραβεύσεις όλων όσων ολοκληρώσουν ολόκληρη τη διαδρομή με μοναδικά αριθμημένα μετάλλια. Θα ακολουθήσει μία μικρή γιορτή προς τιμήν τους.  Φέτος έχουν δηλώσει συμμετοχή περίπου 500 δρομείς από την Ελλάδα και το εξωτερικό.
Οι εκδηλώσεις διοργανώνονται από τη Συμπολιτεία Ολυμπίας και συνδιοργανώνονται με την Αντιπεριφέρεια Ηλείας, τους δήμους Ήλιδας και Αρχαίας Ολυμπίας, συνεργαζόμενο φορέα υποστήριξης τον Δήμο Σπάρτης και το Διεθνές Κέντρο Ολυμπιακής Εκεχειρίας, υπό την αιγίδα των Υπουργείων Εθνικής Άμυνας και Τουρισμού, του  CISM, του ΝΑΤΟ, της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής, του ΕΟΤ, της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας, της ΕΘΝΟΑ, του Σώματος Ελλήνων Προσκόπων, του Συλλόγου Ελλήνων Ολυμπιονικών, το Πανελλήνιο Αθλητικό Σωματείο Γυναικών «Η Καλλιπάτειρα» και την τεχνική υποστήριξη του Ανωτάτου Συμβουλίου Αθλητισμού Ενόπλων Δυνάμεων (ΑΣΑΕΔ), θεσμικό υποστηρικτή την Ελληνική Ένωση για την Ατλαντική και Ευρωπαϊκή Συνεργασία.
Χορηγοί των εκδηλώσεων είναι οι: ΟΠΑΠ, ΕΘΝΙΚΗ Ασφαλιστική, Legea, AutoUnit Ν. Πουλάκης, και υποστηρικτές οι: Λουξ, Fargeco Hellas, ΑΒ Αμαλιάδας, ΠΙΚ Κινινής, Κτήμα Μερκούρη, Καλομοίρης, ΕΑΣ Ηλείας Ολυμπίας, Ξηροί καρποί Παπαθεοδώρου, Ασφάλειες Λουρίδα, ΟΕΣΗ και ΔΗ.Κ.Ε.Π., Σ.Ε.ΔΙ.Π. Δυτ. Αχαΐας, Ε.Ο.ΠΥ.Δ. Βραχαναίικων, Σώμα Εθελοντών Σαμαρειτών, Διασωστών και Ναυαγοσωστών Αμαλιάδας και  χορηγούς επικοινωνίας ΕΡΤ, ΕΡΤ 3, Πρώτο Πρόγραμμα 91,6, ΕΡΑ σπορ 101.8, ΕΡΤ Πύργος, , Π.Σ.Α.Τ., ΟΡΤ, ΠΑΤΡΙΣ, The BEST, RUNNING NEWS.GR, We Love Sports, SPORTEVENT.GR, Apopseis.gr, OVI magazine, Ilia.News, Amaliada-News, ΗΛΙΔΑ Κάμπος News, RunNFun.gr, Hellenic Media Group, Web radio, RNF.gr, patrisnews, ΟΡΤ 92,3, Greek Teachers, AmaliadaRadio, Ilida 91,1.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου